Vandaag hebben ambtelijke werkgroepen bezuinigingsmaatregelen gepresenteerd die de rijksfinanciën op orde moeten brengen. Het zijn suggesties op alle terreinen. Niets was taboe. De EVO schrijft in een reactie "helemaal niets [te begrijpen] van het voorstel om de Nederlandse binnenvaartwegen alleen nog maar open te houden op de Waal richting Duitsland en via Zeeland naar Antwerpen. In één van de vandaag gepresenteerde varianten vervallen alle andere kanalen voor de binnenvaart.
 
De EVO doet een oproep aan de politiek om dit idee zo snel mogelijk naar de prullenbak te verwijzen. "Uit het voorstel blijkt geen enkel gevoel voor al die bedrijven in het gehele land die afhankelijk zijn van de binnenvaart. Het gaat daarbij om cruciale activiteiten voor de Nederlandse economie, zoals de beton- en asfaltcentrales, de mengvoederbedrijven, de chemische industrie en het vervoer van brandstoffen."

Slechts besparingen op onderhoud en aanleg lijken mee te tellen in het voorstel. Echter, deze maatregel zou de economie van Nederland een zware klap toebrengen. EVO zal er alles aan doen om dit te voorkomen.

Er ziin drie varianten in het dossier ‘Mobiliteit en Water’. In één ervan stellen de brainstormende ambtenaren voor vaarwegen met minder dan 20.000 binnenvaartpassages per jaar af te stoten als rijksvaarweg.

De maatregel zou ertoe leiden dat de volgende vaarwegen in (financieel) beheer van het rijk direct komen te vervallen:

• Corridor Amsterdam-Noord-Nederland: Fries – Groningse kanalen, vaargeul IJsselmeer – Meppel, vrijwel alle vaargeulen IJsselmeer en randmeren;
• Corridor Rijn-Oost-Nederland: Lek ten oosten van Lekkanaal, Pennerdensch kanaal, Twentekanalen, Ketelmeer, Zwolle – Ijsselkanaal, Zwartewater;
• Corridor Maasroute: oost – westtak Maas;
• Brabantse kanalen: Wilhelminakanaal, Zuid-Willemsvaart, Mark, Markkanaal, kanaal Wessen – Nederweert.
• Als domino-effect van bovengenoemde wegen vervallen bovendien de hoofdvaarwegen Amsterdam – Lemmer, IJssel en de Maasroute.

Article bottom ad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.